Nem egy háziasszonynak okoz fejtörést, milyen ebéddel készüljön, amikor vendégeket vár: míg a nagymama a hagyományos konyha híve, az unokahúg vegán, a nagybácsi pedig allergiás a tojásra. Ilyenkor lép életbe a B terv, amikor otthona helyett étterembe invitálja a rokonokat. Ha azonban a szűk családi körben áll fent a felvázolt probléma, minden egyes nap dilemmát jelenthet, mi kerüljön az asztalra.
Négy órán át tartó főzés
Egy ideje tudatosabban étkezem: mellőzöm a fehér lisztet, a cukrot és a zsíros ételeket. Mindez okozott némi konfliktust édesanyám és köztem, amikor megpróbáltam rávenni, a tökfőzelék sűrítéséhez használt tejfölt helyettesítse natúr joghurttal, a búzafinomlisztet pedig annak teljes kiőrlésű változatával. Én csupán a vonalaimra vigyázok, a háromgyerekes Kriszta viszont párja egészsége érdekében mellőz bizonyos élelmiszereket: Ákos egyes típusú cukorbeteg, így a szénhidrátban gazdag élelmiszereket kerülnie kell. Amikor a fiai tésztát szeretnének, Kriszta brokkolit is párol a hús mellé.
„Már nyolckor el kell kezdenie a főzést, hogy délre elkészüljön a kétféle fogás”
– meséli Ákos.
Mónika szintén egy betegség miatt váltott életmódot. „Nem eszek glutént és laktózt tartalmazó ételt, emellett heti négyszer húsmentes napot tartok, a férjem és a fiaim viszont vérbeli ragadozók.” Emiatt külön főz magára, ami nagyon költséges és időigényes számára, ezért gyakran beéri zöldségturmixszal vagy egy almával.
Nem kivitelezhetetlen a többfogásos vasárnapi ebéd
Hartmann Gabriella dietetikus szerint hasonló nyersanyagokat felhasználva mindenki ehet a családi ebédből, legyen akár cukorbeteg, gluténérzékeny vagy fogyókúrázó. Ezt nevezik egy alapanyagrendszer elvének. Példával élve: tipikus vasárnapi ebéd a húsleves-rizibizi-rántott hús kombináció, melyek módosítással bárki számára fogyaszthatóak. A cukorbetegnek készítse tésztabetét nélkül a levest, köretként pedig tegyen neki félre a rizibizibe szánt borsóból. A lisztérzékeny számára gluténmentes tésztabetétet főzzön, ahogyan a húst is gluténmentes morzsával panírozza be, ügyelve rá, hogy először a neki szánt húst rántsa ki. A fogyókúrázó családtag tányérjára pedig kerüljön panír nélküli, natúr hús – ezt egyébként a cukorbeteg is nyugodtan megeheti.
Reform főzelékem elkészítése sem vett igénybe sok energiát – egyszerűen csak félreraktam egy másik lábasba a zöldségből, hogy aztán hozzákeverjem a joghurtot és a lisztet. De más praktikákhoz is folyamodhat a tanácstalan háziasszony.
Könnyebbséget fog jelenteni, ha nem egyedül süt-főz, hanem a család többi tagja is kiveszi a részét a munkából: a gyerekek megpucolhatják a zöldségeket vagy bepanírozhatják a húst.
Azon túl, hogy megtanulják az alapvető fogásokat, a közös főzés családi programnak sem utolsó. Ennél is több időt spórolhat meg a különböző ételek rendszeres lefagyasztásával – ebéd előtt egyszerűen csak elő kell vennie azokat a mélyhűtőből.
Anya fogyózik, így mindenki féladagot kap
A cukorbeteg Ákossal ellentétben sok egészséges ember önszántából száműz az étrendjéből bizonyos élelmiszereket.
„Nagyon divatos lett a glutén- és laktózmentes diéta. A követői tévesen azt hiszik, így elkerülhetik a puffadást, ami pedig egy természetes folyamat, a rostokat lebontó baktériumok okozzák” – figyelmeztet a dietetikus, aki szerint az emberek gyakran félreértelmezik testük jelzéseit.
„Sokan olyan panasszal fordulnak hozzám, amiről kiderül: valójában az egészséges emberi szervezet működése.”
A szakember veszélyesnek tartja, ha egy szélsőséges étrendet, például makrobiotikus táplálkozást folytató szülő, hogy időt és pénzt spóroljon, a gyerekére is rákényszeríti diétáját. A fejlődő szervezetnek szüksége van alapvető nyersanyagokra, vitaminokra, mikro és makro tápanyagokra, amikhez így nem fog hozzájutni. A vegánoknak például hiányt szenved a vasbevitelük, mivel annak felszívódása állati eredetű termékekben a leghatékonyabb.
Hartmann Gabriella attól is óva inti a szülőket, hogy szolidaritásból ők kezdjék követni beteg gyerekük étrendjét. Egy felnőtt szervezetnek például nincs szüksége a diabetikusok által használt, cukrot kiváltó édesítőszerekre, akkor már inkább mondjanak le az édes ízekről. Az viszont üdvözlendő, ha túlsúlyos gyermekük diétáját vállalják.
„Sok gyerek a családja miatt hízik el, ugyanis magas energiatartalmú ételeket fogyasztanak, amiből egy adag náluk hármat tesz ki. A szülők nemcsak jó példát fognak mutatni, de maguk is egészségesebbek lesznek, ha megtanulnak mértéket tartani.”
Fekete Fanni
Fotó: Pexels