Emelem kalapom!

Nem kell pénz a klassz gyereknaphoz

Pénztárca- és gyerekbarát ajándékötletek május utolsó vasárnapjára

2017. május 24. - F. F.

pexels-photo-225017.jpeg

Sok szülő gondol kétségbeesve a közelgő gyermeknapra: a kisebbik új legót kért, a kamasz pedig koncertjegyet. Pedig ahogyan az összes ünnepnek, úgy május utolsó vasárnapjának sem az anyagiakról kellene szólnia.

Árt a gyereknek a századik My little pony-val

Nem kell aggódnia azoknak a szülőknek, akiknek nem telik drága játékokra, véli Bojti Andrea gyermekpszichológus, aki szerint a család rossz anyagi helyzete csak akkor lehet akadálya egy kellemes gyereknapnak, ha az anya és az apa szégyelli azt.

„A legújabb iPhone megvásárlása helyett a szülők szervezhetnek közös programot, mint például egy séta vagy fagyizás, de egy ingyenes családi majálisra is ellátogathatnak. Ha úgy adják elő, hogy ez egy ajándék, a gyerek is úgy fogja fel, és nem gondolja azt, hogy nem kapott semmit.”

Akadnak olyan szülők is, akik állandóan ajándékokkal halmozzák el gyermeküket. Ennek Bojti Andrea szerint két oka lehet: vagy nagyon jómódúak, vagy kompenzálni akarnak ezzel valamit, például, hogy kevés időt tudnak vele tölteni. Bár az anya és az apa nem akarnak ezzel rosszat, viselkedésük negatívan befolyásolhatja a kicsi személyiségét.

Ha a gyerek bármit megkap, amit kér, akkor eltorzul az értékrendje és nem lesz képes megmaradni a realitás talaján. Ez főképp felnőttkorában jelent majd problémát, amikor már nem támogatja a család, s gondot okoz neki, hogyan is bánjon a pénzzel.

A szakember szerint mértéket kell tartani ajándékozáskor, a gyerekek csak így tudják majd megbecsülni, amit kapnak.

„Sokkal nagyobb a gyerekek öröme, ha nem hetente, hanem csak bizonyos alkalmakkor kapnak ajándékot, mert így van mire várniuk. Hagyjuk meg nekik ezt az élményt, ezt a varázst.”

A cikk folytatásában adunk pár ajándékötletet, amik nem kerülnek sok pénzbe, de annál nagyobb boldogságot okoznak a gyermekeknek.

Az együtt töltött idő a legdrágább ajándék

Máig előttem van a kép, ahogyan a szüleimmel memóriázunk: mindenki a szőnyegre kuporodva, elénk terítve a lefordított kártyák, édesanyám pedig azon sopánkodik: miért nem hagy minket nyerni édesapám? Valószínűleg nem is sejtették, hogy még felnőttfejjel is emlékezni fogok erre a pillanatra. Sok szülő talán nem is gondol bele, milyen meghatározó a velük töltött idő a gyerekek számára. Legyen ez igaz a hónap utolsó vasárnapjára is!

A hosszú tél után májusban végre élvezhetjük a napsütést, kiváló alkalom ez a kiránduláshoz, túrázáshoz, amire a rohanó hétköznapok során nem jut idő. A természetben való barangolás során a gyerekek felfedezhetik a világ sokszínűségét, ahogyan egy városnézés esetében is sok új információval gazdagodhatnak. Ha pedig elfáradtak, terítsenek le egy pokrócot egy parkban, és piknikezzenek. Érdemes a hátizsákba kártyákat, buborékfújót, labdát is tenni, de tollasozással, ugróiskolával is zárhatják a napot.

pexels-photo-130111.jpeg

Rossz idő esetén is határtalan az ötletek tárháza: főzőcskézés, diavetítés, meseolvasás, egy népdal megtanulása és persze játék minden mennyiségben – hogy épp a kisautókkal vagy a pónikkal, azt viszont már a gyerekek döntik el.

Ügyes kezűek előnyben

Adhat nagy szeretettel egy drága legót is, de az nem vetekedhet egy saját kezűleg készített ajándékkal, amibe szívét-lelkét beletette. Ilyen egy gyöngyökből font nyaklánc vagy játékfigurák fakanálból és vécépapír-gurigából.  Ha ideje engedi és elég színes a fantáziája, írjon mesét! A papír-írószer boltokban párszáz forintért összefűzik a kinyomtatott lapokat. Ha pedig a ceruza is gördülékenyen mozog a kezében, elkészítheti a címlapot és az illusztrációkat, de azt is értékelni fogják a gyerekek, ha ők rajzolhatják le a szereplőket az üresen hagyott oldalakra.

kids-girl-pencil-drawing-159823.jpeg

A házi sütemény kisebbeknél és nagyobbaknál egyaránt adu ász: melyik gyerek ne szeretné a hasát? Készítheti a kedvencüket, de más finomsággal is előállhat. Nagy sikere lehet a házi fagylaltnak, különösen, ha több szín- és ízvariációból választhatnak. A csokoládét például feldobhatja meggyel vagy eperrel, a vaníliát mazsolával. A túróból, joghurtból, citromhéjból és cukorból  összekevert fagylalt pedig azért lehet nagy kedvenc, mert mindenki kedvenc pöttyös édességét idézi.

pexels-photo_fagyi.jpg

Színház az egész világ

Kicsit több előkészületet igényel, de feledhetetlen élményt fog okozni egy bábelőadás is. Párjával válasszanak (vagy találjanak!) ki egy mesét és osszák le a szerepeket. (A darabra való készülődés garantáltan egy kis színt fog vinni kapcsolatukba.) Bábfigura híján tökéletes választás néhány plüss vagy baba is. Ha pedig egy színész veszett el valamelyikükben, nem kérdés, élőszereplős darabbal lepjék meg a lurkókat! Vasárnap reggel aztán, miután a kicsik elfogyasztották a forró kakaót és a lekváros kalácsot, invitálják őket varázslatos meseelőadásra – a nappaliba.

pexels-photo-117488.jpeg

Amikor labirintussá változik a lakás

Nem kell ahhoz húsvétig várni, hogy a gyerekek ajándékkeresésbe kezdjenek. Rejtse el a meglepetéseket, majd készítsen interaktív társast. Minden egyes mezőnél egy feladatot kell teljesítenie a játékosoknak – ez lehet kérdések megválaszolása, egy rajz elkészítése vagy egy dal eléneklése is – és csak azt követően haladhatnak tovább, ahol valamelyik apró ajándék várja őket.

Természetesen dönthet úgy is, hogy megvásárolja a legót és a koncertjegyet. A szakember erről így vélekedik:

„A jómódú szülők helyében éreztetném a gyerekkel, hogy mennyibe került a meglepetés. Ha már van zsebpénze, jó ötlet, ha ő is beszáll a költségvetés egy részébe, így nemcsak megtanulja, milyen fontos a spórolás, hanem jobban meg is becsüli, amivel a szülei megajándékozták.”

Fekete Fanni

(Fotó: Pexels)

A bejegyzés trackback címe:

https://holgy.blog.hu/api/trackback/id/tr9812537125

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hdnctrl 2017.05.25. 09:33:09

Aha, valóban megfelelő egy közös fagyizás a legújabb ájfón helyett. Andrea valszeg sosem
volt gyerek.

hdnctrl 2017.05.25. 09:36:50

A lego pedig kb a legértelmesebb játék, nem értem az ellenérzéseket. Ha drága, akkor nagy is, és sok ideig elvan vele a gyerek, és sokmindent el tud vele játszani. Nem nagyon tud a szülő hasonló kaliberű játékot készíteni, hacsaknem asztalos vagy ezermester.

Terézágyú 2017.05.25. 12:32:53

Ajándék???? Miért kéne ajándékot kapnia gyereknapkor?... Születésnapon, névnapon, karácsonykor kap ajándékot - gyereknapon nem.

lyzX · http://kirandulo.blog.hu 2017.05.25. 15:00:35

Jó gondolatok.
Részünkről is a közös programot szorgalmazzuk elsősorban. Játékot ilyenkor nem nagyon, esetleg jelképeset kapnak (azt is inkább a távoli nagyszülőktől), de egy nagy fagyizásra biztosan egyik sem mond nemet. :)
Bálványoson pl. a falunap direkt a gyereknaphoz van hangolva (meghívó, programok: balvanyos.blog.hu/2017/05/10/falunap_balvanyos_2017_meghivo ), igaz, azt már szombaton megtartják, de a programok leginkább a gyerkőcöknek szólnak (ingyenes légvárak, kisvonatozás, játékok, stb). Utána pedig még szabad a vasárnap, egy családi kirándulás, netán grillezés (vagy: mindkettő együtt) biztos, hogy mindenkit feldob. :)