Emelem kalapom!

Hölgy

Így vészelje át, ha elbocsátották

A munkahelyvesztés csapdájában

2017. június 02. - Hölgy Magazin

szomoru_no.jpeg

Nem tartozik a kellemes élmények közé, ha valaki elveszti a munkahelyét, különösen akkor, ha váratlanul következik be. A bizonytalan helyzet miatt idegessé, ingerlékennyé válhatunk, és ez a hangulat a magánéletünkre is kifejti hatását. Sokat segít, ha ilyen nehéz időszakban érezzük párunk támogatását.

Krízishelyzetben lenni

Anna tíz évig dolgozott egy cégnél, jól végezte a munkáját, de létszámleépítés miatt elbocsátották. Össze volt törve lelkileg, és nem tudta, hogyan lépjen tovább. „A munkahelyvesztés ugyanúgy traumaként hathat, mint akár egy szerettünk halála, ha váratlanul bocsátanak el vagy rajtunk kívül álló ok miatt történik a változás” – magyarázza Habis Melinda klinikai szakpszichológus, az onlinetanacsadas.com szakértője.

„Ilyen krízishelyzetben fokozott alkalmazkodásra, lelki megküzdő képességeink mobilizálására van szükség.”

Azonban sokkal könnyebben tovább tudunk lépni, ha mellettünk áll a társunk és barátaink is.

Párunk úgy tud ilyenkor segíteni, hogy végighallgatja a fájdalmunkat, és megértően reagál a mondandónkra. Habis Melinda szerint sok férfi számára ez kihívást jelent, mert azt gondolják, nekik kell megoldaniuk a problémákat. Ilyen esetben mindkét fél frusztrált lehet, hiszen nem azt kapja, amit a másiktól elvár.

fe_rfi_e_s_no_pexels.jpeg

Egzisztenciális nehézségek

„Az elbocsátás gyakran nemcsak munkahelyvesztést jelent, hanem komoly anyagi gondokkal is együtt jár” – mondja a szakértő. „Bizonytalannak érezhetjük tőle a jövőnket, hiszen nem tudhatjuk, mennyi idő múlva találunk majd másik állást és az milyen lesz. Addig a megélhetésünk is problémás lehet.

A váratlan elbocsátás egy kontrollvesztett állapot, ami korábbi, más traumákat is felszínre hozhat, és ettől még kilátástalanabbnak érezhetjük a helyzetünket.”

De ha egzisztenciális gondunk nincs is, a hétköznapjaink akkor is jelentősen átalakulnak: társaságunk, kapcsolataink és napi rutinunk megváltozik a munkahelyváltás kapcsán. A munkahelyi barátságok veszélybe kerülnek, mivel megszűnik a közös beszédtéma, és megfogyatkoznak a találkozási lehetőségek is.

Ha mi mondtunk fel

„A felmondás kicsit könnyebb, hiszen mi hozzuk meg a döntést, van lehetőségünk alaposan mérlegelni előtte, és ebben a párunk is segíthet. Így az előttünk álló változással kapcsolatban nem érezzük magukat kiszolgáltatva. Ettől függetlenül ez is sok változást hoz, amikhez alkalmazkodnunk kell” – mondja a szakértő.

 

Ha a férfi veszti el a munkáját

Kicsit összetettebb a helyzet, ha a párunk marad állás nélkül. Gábornak megszűnt a munkahelye, így egy ideig kénytelenek voltak felesége, Zita keresetéből élni. A férfi rosszul viselte, hogy Zita tartja el, és egyre mogorvábban kezdett viselkedni. Habis Melinda úgy véli,

a férfiakat általában jobban megviseli a munkahelyvesztés, mert erősen sérül az önbecsülésük.

Ennek oka az a társadalmi elvárás, ami még mindig tartja magát, hogy a férfinak kell eltartani a családot.

„Sokat segít, ha ezekről a kimondatlan elvárásokról, félelmekről beszél egymással a pár. De a legfontosabb az odafigyelés. El kell fogadni, hogy amíg az érzelmi feldolgozás zajlik, a másik ingerlékenyebb lehet. Érdemes ezen nem megsértődni, hanem megbeszélni és közösen megérteni a kialakuló konfliktushelyzeteket.”

 

Tuska Borbála

(Fotók: pexels.com)

A bejegyzés trackback címe:

https://holgy.blog.hu/api/trackback/id/tr2212560317

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

]{udarauszkasz 2017.06.03. 14:11:56

Azert az koztudott, hogy egy no jobban keresztul tudja tenni magat egy ilyenen, mint egy ferfi.
Egy no elete ugyanis tobb labon all, munka, csalad, gyerek, stb. Egy ferfi - akarmilyen bunko dolog is kimondani - viszont csak huzza az igat, mint az oszver, es ebbol all az elete.
Ha nincs munkaja, akkor az elete ertelmenek is vege. Tudom, sajat tapasztalat.
süti beállítások módosítása