Emelem kalapom!

Hölgy

A szociális érzékenyítést már óvodáskorban fontos elkezdeni

Kerekesszékes szereplővel tértek vissza a gyermekek kedvencei

2020. július 15. - Hölgy Magazin

Bogyó és Babóca legújabb kalandjaival búcsúztatták együtt töltött éveiket a Magonc Óvoda óvodásai. A Bogyó és Babóca 4. –  Tündérkártyák mozifilm kedves epizódjai elvarázsolták a gyermekeket, egy új szereplő, a kerekesszékes Holdbogár által pedig a fogyatékossággal élők mindennapjaiba is bepillantást nyerhettek.

p1106795_kis.jpg

Nagy álma vált valóra az Erzsébetvárosi Magonc Óvoda óvodásainak: megnyerték a KEDD Stúdió országos rajzpályázatát, így a premier napján, egy rendhagyó vetítés keretén belül nézhették meg a Bogyó és Babóca 4. –  Tündérkártyák mozifilmet a budapesti Sugár Moziban. Mivel a Süni és a Cinege csoport tagjai –  akik óriási rajongói a katicalány és  a csigafiú történeteinek – most ballagnak, különösen fontos volt számukra, hogy megnyerjék a versenyt. Koltai Krisztina és Fülöp Fanni óvónők a szülőkkel együtt mindent megtettek a győzelem érdekében, mozgósítva barátaikat, ismerőseiket, hogy szavazzanak rajzaikra, így az óvoda több mint ezer vokssal az első helyen végzett.

p1106843_kis.jpg

A gyermekek izgatottan készültek a vetítés napjára, ami azért is nagy jelentőséggel bírt számukra, mert

a koronavírus következtében hosszú idő óta most találkozhattak először pajtásaikkal.

A programot a legtöbben az eddig még nem látott epizódok miatt várták, míg más az új szereplőkre volt kíváncsi. „Remélem, Baltazár is benne lesz!” „Szép ruhába fogok öltözni!” „Megint találkozhatunk a többiekkel.” „Úgy izgulok!” – osztották meg érzéseiket az esemény előtt.

p1106911_kis.jpg

p1106944.jpg

A vetítés kezdetén aztán meglepetések sorozata fogadta őket: a moziteremben a történetek írója, Bartos Erika várta a csoportot, aki egy-egy, általa készített Bogyó és Babócás kifestővel kedveskedett a gyermekeknek, majd dedikálta a rajzversenyre készített rajzaikat. Az óvodások a rajzfilm egyik rendezőjével, az Oscar-díjra jelölt M. Tóth Gézával valamint a mese zenéjét szerző Kifli zenekar tagjaival is találkozhattak. M. Tóth Géza a rajzfilm lejátszása előtt a színpadon mondott köszönetet Bartos Erikának és a rajzfilm összes készítőnek, köztük Antonin Krizsanics rendezőnek, valamint a Sugár Mozi csapatának, majd a vásznon a gyermekek nyertes alkotásai jelentek meg. „Ez a vetítés nem ajándék, hanem nyeremény, amiért a Magonc Óvoda ovisai keményen megdolgoztak” – hangsúlyozta a rendező.

p11071451_kis.jpg

Mikor aztán az izgalom a tetőfokára hágott, elkezdődött a mozifilm. A gyerekek az epizódok közti rövid szünetekben lelkesen súgtak össze. Ahogy reakcióik is mutatják, megérte ennyit várni Bogyó és Babóca 13+1 új történetére! Hanna korábban még sosem volt moziban, és meglepődött, hogy nem is olyan hangos.

„Még vagy száz részt meg tudtam volna nézni, nem is akartam hazajönni”

– árulta el. Gergő szerint a legjobb a Robot, a legviccesebb a Tündérkártya epizód volt, Lórinak pedig az Óriáskerék tetszett leginkább, amelyben a hangyák egy óriáskereket készítenek a hangyakirálynőnek. Rékát elbűvölték a bájos karakterek. „Amikor néztem a mesét, arra gondoltam, hogy tud Erika néni ilyen szépeket rajzolni. Egyszer majd én is szeretnék így rajzolni.”  Hasonlóan vélekedik Boti is, akit különösen a katicalány figurája varázsolt el. „Babóca piros, pöttyös háta a legszebb” – jegyezte meg.  Alexandra kedvence az Évszakmanók című epizód, amelyben a szereplők jelmezbálba mennek. „A csodálkozástól majd tátva maradt a szám, annyira tetszett!”

p1107044kis.jpg

Fülöp Fanni óvónő szerint a gyerekek mosolya és a csillogó szempárok is árulkodtak arról, mennyire élvezték a mozizást. “Hangosan számolták a részeket és sokszor hallottam, ahogy egymàsnak suttogják: >>Ugye, még nincs vège?<< ’’ 

p1107056_kis.jpg

A JIMJAM és a RÉGIÓ Játék közreműködésével bemutatott Bogyó és Babóca 4. – Tündérkártyák mozifilm nemcsak kedves történeteket és tanulságos kalandokat tartogat a nézőknek, hanem igen komoly üzenetet közvetít számukra:

az új szereplő, a kerekesszékes Holdbogár által Bartos Erika a fogyatékossággal élők mindennapjait szeretné megmutatni a legkisebbeknek.

Koltai Krisztina úgy véli, a gyermekek szociális érzékenyítését már egészen korán fontos elkezdeni.  “Holdbogár karaktere és története hiánypótló a gyermekirodalomban, ritkán vállalkozik arra bárki, hogy ezt a témát a gyerekek elé vigye mese formájában. Pedig igenis nagy szükség van rá, és hatalmas segítség, hogy éppen a meséken, történeteken keresztül találkozhatnak ezzel, mert a legközvetlenebb kapcsolatot biztosítják az érzelmeik, gondolataik, és a való világ történései, helyzetei között” – mondja. Fülöp Fanni óvónő szintén úgy véli, a kerekesszékes kis bogárról szóló epizód nagyon szépen bemutatta, hogy a gyermekek még mindenféle előítélet nélkül állnak a másik felé. “Mi az óvodában is igyekszünk erre nevelni a kicsiket, így ezt a részt biztosan máskor is fel fogom használni a munkám során.”

p1106962_kis.jpg

A gyerekek már most a szívükbe zárták az új szereplőt, aki megmutatta nekik, egy fogyatékossággal élő kislány vagy kisfiú is épp ugyanolyan, mint ők, akivel nagyon jó barátokká válhatnak. Ahogyan Nóri fogalmaz: „Én is mindig olyan kedves leszek majd, mint Pihe, nem fogom hagyni, hogy bántsanak másokat. És ha találkozok Holdbogárral, és elfárad a keze, tolom majd a székét.”

p1107271_1_kis.jpg

 p1107261_kis.jpg

Fotók: KEDD Stúdió/Varga Miklós

A bejegyzés trackback címe:

https://holgy.blog.hu/api/trackback/id/tr7616006790

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása