Emelem kalapom!

Hölgy

Ezért fontos, hogy megünnepeljük az apák napját

Június harmadik vasárnapján a kisgyermekes férfiaké a főszerep

2017. június 18. - Hölgy Magazin

apa_s_ke_p_pexels.jpeg

Magától értetődő, hogy az anyákat május első vasárnapján köszöntjük fel, de azt sokkal kevesebben tudják, mikor van apák napja. Ezt az ünnepet világszerte különböző időpontokban tartják: nálunk június harmadik vasárnapján. A katolikus egyház viszont ettől eltérően, hagyományosan március 19-én, Szent József napján ünnepli az apákat, nagyapákat.

Az édesapa szerepe

Kevéssé elterjedt az apák napja megtartása Magyarországon, pedig vitathatatlan, hogy az apa szerepe is meghatározó egy gyermek életében. Habis Melinda klinikai szakpszichológus, az onlinetanacsadas.com szakértője szerint ennek hangsúlyozása miatt is fontos felköszönteni az apákat június harmadik vasárnapján. „Régen egyértelműbbek voltak a nemi szerepek, az apák kevésbé vették ki a részüket a gyermekek gondozásából. Sokan talán még ma is azt gondolják, hogy ez elsősorban az anyák feladata, de ez pusztán döntés kérdése.”

Sok családban segít az apa ellátni a gyereket, levéve a terhek egy részét az anya válláról. „Több kutatás is bizonyította, hogy

az édesapák is képesek érzelmileg ugyanúgy gondozni a csecsemőt, kötődni a gyermekhez, mint az édesanya.

Szervezetükben a kapcsolat hatására hasonló molekulák szabadulnak fel, mint az édesanyákéban” – magyarázza Habis Melinda.

Honnan ered az ünnep?

Az amerikai Sonora Smart Dodd kezdeményezte először az apák napja megtartását a 20. század elején. Édesapja kilenc gyereket nevelt fel egyedülálló szülőként, elsősorban az ő tiszteletére kezdeményezte Sonora az ünnepnap létrehozását. Eredetileg június 5., az apa születésnapja volt a kijelölt dátum, de végül június harmadik vasárnapján tartották meg az első apák napját 1910-ben.

Ajándékok apának

Különféle meglepetésekkel köszönthetjük édesapánkat, nagyapánkat az ünnep alkalmából. Persze, amíg a gyerek kicsi, az anyuka tud gondoskodni az ajándékról is.

Népszerűek a kreatív megoldások, például saját kezűleg díszített bögre vagy fényképes összeállítás az apáról és a babáról.

Maya és kisfia egyszerre több meglepetéssel készülnek: „Csináltattam egy képet apának, amin a kisfiunk van, alatta egy megható verssel. A kedvenc ebédjét készítem el aznap, és hagyjuk pihenni, ameddig csak szeretne. Illetve kap még egy kártyát, amit bármire beválthat. És még hatalmas meglepi lesz a Legjobb apa a négyzeten feliratú póló is.” Mazsy hasonló megoldás mellett döntött: három fotót hívatott elő a fiukról, és bekeretezte úgy, hogy a kicsi az “APA” betűit fogja.

rajzolo_s_ke_p_pexels.jpg

Andiék idén fogják először megtartani az apák napját. Mivel a fiuk névnapjával is egybeesik az ünnep, egy kisebb összejövetelt terveznek. „Az apák is sok erőfeszítést tesznek a családért, sőt ideális esetben a napi teendőkben is segítenek a családfenntartás mellett, szóval megérdemelnek valamilyen ajándékot vagy legalább egy üveg bort” – véli Andi.

Ha pedig már nagyobb a gyerek, elkészítheti maga az meglepetést, akárcsak az év többi ünnepnapján. Nem kell hozzá más, csak színes papír, ceruza, filctoll, és garantált, hogy apa szívének kedves lesz az eredmény.

Tuska Borbála

(Fotók: Pexels)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://holgy.blog.hu/api/trackback/id/tr6012603315

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása