Emelem kalapom!

Hölgy

Hogy szabaduljunk meg a múlt terheitől?

Elengedés a jövőnk érdekében

2017. június 20. - Hölgy Magazin

szabadsa_g_pexels.jpeg

Életünk során számos olyan esemény történik velünk, amiket nehéz és sok időbe telik feldolgozni. Őrizhetünk sérelmeket és haragot magunkban bizonyos emberekkel szemben, de a régi kudarcok is nyomot hagynak bennünk. Mit tehetünk azért, hogy magunk mögött hagyhassuk a rossz emlékeket?

A múlt bennünk él

Sokkal jobb életminőséget érhetünk el, ha túl tudunk lépni a negatív élményeken, beidegződéseken, és nem dédelgetjük ezeket éveken vagy akár évtizedeken keresztül. „Fontos azonban tisztázni, hogy a múltat nem tudjuk teljesen elengedni, az mindig életünk része marad, ahogy a veszteségek is” – mondja Habis Melinda klinikai szakpszichológus, az onlinetanacsadas.hu szakértője. „Az viszont nem mindegy, hogy mennyire fájnak a korábban velünk történt traumák. Idővel a fájdalom mindenképp csillapodik, de ha a traumafeldolgozás nem történik meg teljes egészében, akkor az továbbra is hat az életünkre.” Egy szakítás el nem gyászolása után például nem leszünk képesek jól működő párkapcsolatot létrehozni. Vagy ha vannak fájó gyermekkori élményeink, felnőtt korunkban olyan konfliktusokat fogunk megélni a párunkkal, amelyek a szüleink nézeteltéréseihez hasonlítanak.

Kezdődjön a feldolgozás!

Ahhoz, hogy letehessük az éveken át cipelt terheket, először fel kell ismernünk, milyen rossz érzéseket, sebeket hagytak bennünk egyes események vagy emberi kapcsolatok. Nem szabad türelmetlennek lenni: lassú, de tudatos belső munkával fel lehet térképezni ezeket. Sokat segít, ha le is írjuk a feldolgozásra váró emlékeket. Azonban azt tudnunk kell, hogy nyomtalanul nem törölhetjük el a múltat.

„Kutatások régóta bizonyították, hogy a velünk történt traumatikus élmények beleégnek az idegrendszerünkbe, agyunk fiziológiai működését változtatják meg.

Ebből sejthető, hogy ennek visszaváltoztatása nemcsak elhatározás kérdése, hanem egy komoly gyógyító munka következménye. Arra is van már azonban bizonyíték, hogy a pszichoterápia képes ezek kezelésére. Az ülések eredményeképp a korábbi működés visszaállítható, és nemcsak a közérzetünkben és a viselkedésünkben, hanem neurológai szinten is történik változás” – magyarázza szakértőnk.

papi_r_e_s_toll_pixabay.jpg

Önismereti csoport vagy pszichoterápia

Nem szégyen, ha elakadunk a múlt feldolgozása során, és segítséget veszünk igénybe. Habis Melinda szerint enyhébb problémákon az önismereti csoport segíthet, de vannak tematikus csoportok is, például szüléssel kapcsolatos traumafeldolgozásra. Ami minden esetben segít, legyen szó bármiféle traumáról, az az egyéni pszichoterápia egy tapasztalt klinikai szakpszichológus vagy pszichoterapeuta végzettségű szakemberrel.

Fontos, hogy el tudjuk engedni a fájó emlékeket, hiszen ellenkező esetben számos konfliktus alakulhat ki társas kapcsolatainkban, ráadásul pszichoszomatikus betegségeknek is kitesszük magunkat.

Tuska Borbála

(Fotók: Pexels, Pixabay)

A bejegyzés trackback címe:

https://holgy.blog.hu/api/trackback/id/tr6712608169

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása